We hebben allemaal wel al een oogje op iemand gehad en obsederen over je verlangen en lust kan bitterzoet zijn. Hoewel onbeantwoorde liefde ook wat liefdesverdriet kan bevatten, is een oogje op iemand hebben ook wel leuk. Maar wat gebeurt er wanneer je onschuldige verliefdheid verandert in een echte verslaving, zodanig dat het je geestelijke gezondheid en fysieke welzijn beïnvloedt? Ja, voor hen die nog steeds twijfelen: liefdesverdriet is echt! Mensen die verliefd worden, kunnen ongewild gek worden door liefdesverdriet. Liefdesverdriet wordt gekenmerkt door een mengeling van intense romantische aantrekking en een obsessieve behoefte om die aantrekkingskracht opnieuw te laten beantwoorden. Wanneer gevoelens van liefde niet worden beantwoord, stort het verliefde individu zich vaak in wanhoop. Maar liefdesverdriet gaat niet alleen over gevoelens van romantiek, verdriet en verlangen. De aandoening bevat elementen van opdringerige gedachten, obsessie, impulsiviteit en illusies waarvan sommige deskundigen denken dat ze geestesziekte nabootsen. Deze gevoelens en gedragingen liggen diep geworteld in de psychologie en in de chemische stoffen cortisol en adrenaline. Meestal is liefdesverdriet slechts een achtbaan waar je opzit, totdat de chemicaliën in je brein zijn uitgewerkt. Maar de stroom van chemicaliën, emoties en lichamelijke reacties kunnen echter ook leiden tot ongewenste gezondheidsresultaten, zoals zware depressies. Bovendien zorgt langdurige blootstelling aan angst en stress – ongeacht de oorzaak – voor een groter risico op hartaandoeningen, beroertes, hoofdpijn en chronische pijn. Een echte remedie bestaat er niet, maar dit zijn enkele dingen die je kunt doen in het belang van je gezondheid: doe dingen die je stress verminderen (yoga, meditatie), verwijder jezelf van een ongezonde relatie, eet gezond en zet parameters op je facebookgebruik.

Symptomen van liefdesverdriet

Uiteraard komt liefdesverdriet niet in of bij elke relatie voor die je aangaat. Maar als je een nieuwe relatie hebt (of een oogje op iemand hebt) of recentelijk een relatiebreuk hebt ervaren, zijn hier enkele signalen die erop kunnen wijzen dat je liefdesverdriet hebt:

 • Idealisatie van de kenmerken van de ander (positief en negatief).
 • Opdringerige gedachten. Terwijl je alledaagse dingen doet, word je plotseling overspoeld met beelden.
 • Een gevoel van euforie als reactie op waargenomen tekenen van wederkerigheid.
 • Fantasie. Je dagdroomt over de persoon waarin je geïnteresseerd bent, zelfs als dit een negatieve invloed heeft.
 • Daarnaast maak je hele scènes die niet gebaseerd zijn op de realiteit.
 • Zelftwijfel. Je bent bang voor afwijzing van de persoon die je idealiseert
 • Zwakheid. Je verliest kracht in je knieën en benen als je aan hem of haar denkt.
 • Je hebt moeite met het onder controle houden van je trillende handen in zijn of haar aanwezigheid.
 • Slapeloosheid. Je hebt moeite om ‘s nachts te slapen vanwege opdringerige gedachten of verhoogde emoties.
 • Angst. Je ervaart hartkloppingen, blozen van je wangen of trillen.
 • Je bent bang voor de slechtst mogelijke uitkomst van je verliefdheid.
 • Zelfs in tegenspoed behoud je je romantische intensiteit.
 • Je hele leven draait om hem of haar.
 • In je dagelijkse bezigheden maximaliseer je zoveel mogelijk ontmoetingen met de ander.
 • Je analyseert eindeloos elk woord en gebaar om hun mogelijke betekenis te bepalen.

Is het mogelijk je ex terug te winnen?

Wel, volgens de psycholoog en relatietherapeut, Edwin Edinga, is het alvast niet onmogelijk. En we moeten hem gelijk geven! Als je het niet probeert, zul je het ook nooit te weten komen! Heb je nog gevoelens voor je ex en wil je er graag over praten, volg dan de pagina Ex Terug Methode op Facebook of contacteer Edwin persoonlijk via exterug.nl. 

Lees meer…

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn