Bent u zich aan het informeren wat de kosten zijn voor het verkopen van een huis? Voor betrouwbare en onafhankelijke verkoopadviezen, kunt u terecht bij makelaarkosten. Wij vertellen u graag welke kostenposten erbij komen kijken als u van plan bent om uw huis in de verkoop te zetten met behulp van een makelaar. Er worden door makelaars diverse prijzen gehanteerd, maar hoe is het mogelijk dat de verschillen zo groot zijn? makelaarkosten legt uit wat erbij komt kijken als u uw huis gaat verkopen: makelaarkosten.nl/. Op onze website vindt u alle informatie omtrent koop en verkoop van huizen en woningen. Wij leggen u graag uit waarom er bijvoorbeeld opstartkosten worden berekend en wat makelaarscourtage is. 

Kosten verkoop huis

Uiteraard hoopt u na verkoop van uw huis een mooi bedrag over te houden. Door te renoveren heeft u bijvoorbeeld de waarde van het huis flink omhoog gehaald of door verloop van de tijd is wellicht de marktwaarde van uw woning sterk gestegen. Om welke reden u ook uw huis wilt verkopen, u bent benieuwd naar de gemiddelde kosten die een verkoopmakelaar in rekening brengt voor zijn of haar diensten. Allereerst is het belangrijk om te weten dat elke makelaar een eigen tariefsysteem en prijsopbouw hanteert. Soms werken zij op basis van een vast vooraf besproken bedrag, maar in de meeste gevallen gaat het op basis van overleg. Een vast bedrag kan als nadeel hebben, dat u bij tegenvallend verkoopresultaat hetzelfde bedrag dient te blijven betalen. Uiteraard dient tevens gezegd te worden dat bij een vaste prijs niet alle diensten zijn meegenomen. Veelal zijn het houden van bezichtigingen en taxaties hierbij niet inbegrepen, ondanks dat zij noodzakelijk zijn voor een goede verkoop van uw huis. Controleer dus altijd uitvoering waarvoor u betaalt.

Daarnaast worden er vaak opstartkosten berekend als kostenpost bij de verkoop van uw huis. De opstartkosten zijn de kosten die de makelaar maakt om uw huis te verkopen. Hierbij heeft iedere makelaar zijn of haar eigen verkoopstrategie. Veelal wordt er gegaan voor professionele foto’s, opvallende advertenties, grote uitpak in zowel online als offline advertenties en onderscheidende brochures. Hierdoor wordt voor de maximale verkoopkans van uw huis gegaan. Uiteraard dient hier als kosten voor het verkopen van uw huis nog eens de uren bij opgeteld te worden die de makelaar inzet om uw huis in de verkoopmarkt te plaatsen. De opstartfase is dus een flinke investering voor elke makelaar om uw huis onder de aandacht te laten komen. Het hanteren van opstartkosten is dus geen vreemd principe en wordt op welke wijze dan ook, meegenomen in de kosten bij verkoop van uw huis.

Grootste kostenpost verkoop huis is makelaarscourtage

Courtage staat voor een vastgesteld percentage van de verkoopsom dat de makelaar krijgt als makelaarsvergoeding voor zijn of haar diensten. Het grootst gedeelte van de verkoopkosten van uw huis, is dus gebaseerd op dit percentage. Dit percentage ligt tussen de 1% en 2% van de verkoopsom. Het klinkt als een klein verschil, maar in de praktijk gaat het om een groot financieel verschil! Stel dat 1% €4000,- is, dan betaalt u bij 2% aan makelaarsvergoeding al €8000,-. Een verschil van duizenden euro’s! Daarom adviseren wij altijd om meerdere offertes te laten uitbrengen door verschillende makelaars. Op deze wijze kunt u de verwachte kosten voor de verkoop van uw huis vooraf goed vergelijken. De makelaarscourtage is namelijk tevens niet aftrekbaar van de belasting.

Wat is belangrijk:

  • Ga goed geïnformeerd van start gaan
  • Voorkom veelgemaakte fouten
  • Vraag meerdere offertes op
  • Controleer welke diensten worden meegenomen in prijzen

Bekijk onze website voor alle informatie, zodat u bespaart op de kosten voor de verkoop van uw huis en op de hoogte bent van alle kostenposten: makelaarkosten.nl/verkoopmakelaar/.

Lees meer…

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn